Dr. Londers

Heup- & Kniespecialist

Veelgestelde vragen

Wordt er tijdens een kijkoperatie ook daadwerkelijk iets gedaan?

Jazeker, het wordt een kijkoperatie genoemd omdat er een camera gebruikt wordt. Men “kijkt” met de camera naar de structuren in het gewricht, ook naar de letsels en deze worden dan onmiddellijk behandeld.

Hoe lang gaan heup- en knieprothesen mee?

Men gaat ervan uit dat met de verbetering van de gebruikte materialen een prothese 15 tot 20 jaar kan meegaan.

Uit welk materiaal bestaan knie- en heupprothesen?

De delen die moeten vastzitten of vast gecementeerd worden bestaan uit Cobalt, Chroom, Titanium en dergelijke. Het deel dat moet bewegen/wrijven bestaat uit polyethyleen en/of keramiek.

Kan een heup- en knieprothese vervangen worden?

Een zogenaamde revisie of heroperatie van een prothese kan in de meeste gevallen wel degelijk. In de loop van de jaren zijn er meer mogelijkheden om heup- en knieprothesen te vervangen door revisie-prothesen.

Op maat gemaakte heup- en knieprothese?

Er bestaan mogelijkheden om 3D-technologie te gebruiken in de prothesechirurgie. Meestal wordt de technologie gebruikt om op voorhand de maat van de prothese te bepalen. Dit is dus niet een op maat gemaakte prothese!

Momenteel is er nog geen bewijs dat het standaard gebruik van 3D plannen van ingrepen ook effectief een verbetering is.

Anderzijds kunnen er in uitzonderlijke gevallen 3D op maat gemaakte prothesen gemaakt worden, maar dan voornamelijk bij heringrepen met veel botverlies.

Gebruikt Dr. Londers de voorste heupbenadering of DAA?

Dr. Londers gebruikt deze techniek sinds 2011 en heeft deze wat verfijnd in de loop van de jaren. Regelmatig geeft hij ook cursussen hieromtrent aan binnen- en buitenlandse chirurgen.