Dr. Londers

Heup- & Kniespecialist

Knie

Anatomie

De knie is het gewricht tussen het bovenbeen (femur) en het onderbeen (tibia).

Aan de voorzijde van de knie zit de knieschijf (patella). In het kniegewricht worden krachten en bewegingen van het onderbeen op het bovenbeen overgebracht en vice versa. Deze krachten en bewegingen worden opgevangen en geleid door de spieren, het kapsel en de banden in het gewricht ( voorste en achterste kruisband) en aan beide zijden van het gewricht ( binnenste/mediale en buitenste/laterale band) en de meniscus ( binnenste/mediale en buitenste/laterale) en het kraakbeen.

De (kruis)banden, het kapsel en de meniscus zorgen voor de passieve stabiliteit, de spieren zorgen voor de actieve stabiliteit.

De meniscus functioneert ook als demping tussen de botten. Zowel bovenbeen, bovenbeen en de onderzijde van de knieschijf zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt dat de botten van onder- en bovenbeen soepel langs elkaar kunnen glijden, alsook de knieschijf over het bovenbeen bij plooien en strekken.  Het kniekapsel (met lateraal en mediaal retinaculum) omsluit het hele gewricht. Aan de binnenzijde van het kaspel zit synovium (slijmvlies) , deze maakt de gewrichtsvloeistof aan die het kraakbeen smeert. Door deze vloeistof is er voeding voor het kraakbeen en minder wrijving in de knie.