Dr. Londers

Heup- & Kniespecialist

Afwijkingen en behandelplan

Avasculaire necrose

Avasculaire necrose of osteonecrose, is een ziekte die het gevolg is van tijdelijk of permanent verlies van bloedtoevoer naar het bot. Zonder bloedtoevoer, sterven de botweefselcellen af en verliest het bot zijn draagkracht.

Avasculaire necrose treedt meestal op in de buurt van een gewricht zoals de heup, de knie of de schouder.

De voornaamste oorzaken zijn chronisch gebruik van corticosteroïden, trauma, chemotherapie en alcoholisme. Vaak treedt dit spontaan op zonder dat er een aanwijsbare oorzaak kan gevonden worden. Dan spreken we van een idiopathische vorm.

Door de gestoorde bloedvoorziening treden necrotische zones op in het bot. Als gevolg vermindert de draagkracht van het bot waardoor verschillende delen van het kraakbeen als het ware inzakken met een onregelmatig kraakbeenoppervlak tot gevolg.

Behandeling avasculaire necrose

Stap 1

Medicatie: paracetamol voor de pijn, onstekingsremmer (10 à 14 dagen ) voor zwelling/ontsteking.

Aanpassen van activiteiten, eventueel tijdelijk krukken.

Fietsen wordt wel zolang als mogelijk aangeraden gezien dit de spierkracht en soepelheid van het kniegewricht tracht te onderhouden.

Stap 2

Infiltratie (inspuiting) met:

  • Cortisone. Indien er vocht aanwezig blijft ondanks de inname van een onstekingsremmer.

Stap 3

 

Operatief zijn er 2 opties afhankelijk van de ernst /omvang van de aantasting: forage of prothese.

Indien de avasculaire zone niet te groot is en bot/kraakbeen nog niet ingezakt is kan een forage met greffe overwogen worden.

Meestal wordt de diagnose gesteld als het bot/kraakbeen ingezakt is (collaps) en dan is er maar één oplossing: vervangen van wat versleten is door een prothese.

De beste, veiligste oplossing is een volledige/totale heupprothese.

Deze kan zowel cementloos als gecementeerd geplaatst worden.

Het bewegende deel bestaat uit keramiek op polyethyleen OF keramiek op keramiek OF metaal op polyethyleen.(Cfr. infra )

Tot enkele jaren gelden was de resurfacing of zogenaamde ‘sportheup’ erg populair. Probleem is dat de wrijvende/bewegende delen hier uit metaal op metaal bestaan, wat een enorme aantasting kan veroorzaken. (cfr..infra)

 

Wanneer adviseert de orthopedisch chirurg een nieuwe heup?

Als de avasculaire necrose te uitgebreid is en hierdoor pijn en bewegingsbeperkingen in het heupgewricht toenemen waardoor de patient dit als ‘invaliderend’ ondervindt kan een totale heupprothese een goede oplossing zijn.

Dr. Londers heeft veel ervaring met het plaatsen van heupprothesen en

houdt in de behandeling rekening met de laatste evoluties in de behandelingen en operatieve technieken. Sinds 2011 plaatst hij al heupprothesen via anterieure benadering, dewelke spiersparend (anatomisch) is. Daarnaast kan er in specifieke gevallen nood zijn aan 3D technologie en op maat gemaakte modellen.

Maar het is ook belangrijk prothesen en technieken te gebruiken die hun nut, veiligheid en lange overleving bewezen hebben.

Dr. Londers zal met u bespreken wat voor uw specifiek probleem de best mogelijke oplossing is.